Whitepaper examencommissies in het voortgezet onderwijs

Sinds 1 augustus 2021 zijn er extra wettelijke regels van kracht voor schoolexamens op middelbare scholen. Het doel van deze regels is om de kwaliteit van examens te waarborgen en de waarde van het diploma te verzekeren. Een van deze regels is dat elke school in het voortgezet onderwijs (vo) een examencommissie moet hebben. De belangrijkste taak van deze examencommissie is het borgen van de kwaliteit van de schoolexaminering. 

Uitdagingen en kansen voor examencommissies

In september 2023 publiceerde de Onderwijsinspectie een rapport waaruit bleek dat de kwaliteit van schoolexamens nog niet optimaal is. Bij 32% van de scholen was de schoolexaminering onvoldoende. Zo bleek regelmatig dat niet alle verplichte examenstof werd getoetst. Bovendien hebben de examencommissies van de scholen volgens de inspectie vaak te weinig zicht op de kwaliteit.

Jaap Brunnekreef, adviseur leren & toetsen én trainer bij Teelen, heeft in zijn trainingen veel contact met examencommissies in het vo. In deze whitepaper deelt hij zijn kennis en ervaringen om examencommissies te helpen hun rol effectief te vervullen. Met praktische tips, die direct toepasbaar zijn.

Download whitepaper

Benieuwd naar hoe jouw school de kwaliteit van de schoolexamens kan verbeteren? Download dan hier gratis onze whitepaper ‘Examencommissies in het voortgezet onderwijs’. We vragen je niet om gegevens achter te laten, we delen graag onze kennis.

Whitepaper downloaden

Training en cerfiticering voor examencommissies in het vo

Naast de whitepaper bieden we ook een gerichte training aan voor examencommissies in het vo. Onze training, gegeven door ervaren professionals als Jaap Brunnekreef, is ontworpen om examencommissies te ondersteunen bij het waarborgen van de kwaliteit van schoolexamens. Ook bieden we examencommissieleden de mogelijkheid om zich te laten certificeren volgens de normen van de Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE).

Ga direct naar:

Individueel aanbod

Zoek je een training op maat? Wil je graag een cursus bij jou op locatie? In overleg met jou is er veel mogelijk. Onze toetsdeskundigen bespreken graag de mogelijkheden met je.

Vraag informatie aan

Geïnteresseerd of heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag snel verder.