Toetsontwikkeling

“Begin met het einde voor ogen”, zoals Covey (2010) het verwoordde, geldt ook voor toetsontwikkeling. Met toetstermen formuleer je dat ‘einde’. Dit is het uitgangspunt voor de ontwikkeling van je toets en het onderwijs.

Om die reden start de toetscyclus in de fase van het toetsontwerp met het ontwikkelen van toetstermen binnen een taxonomie. De toetsmatrijs vormt de blauwdruk van een toets, waarin je bijvoorbeeld vastlegt:

  • welke specifieke toetstermen of leerdoelen er moeten worden getoetst;
  • op welk gedragsniveau de toetstermen of leerdoelen worden getoetst, bijvoorbeeld reproduceren, verklaren of toepassen (bewerkte, gereviseerde taxonomie van Bloom);
  • uit hoeveel vragen of opdrachten de toets bestaat – en hoe die zijn verdeeld over de toetstermen of leerdoelen.

Op basis van een toetsmatrijs kunnen de vragen of opdrachten worden ontwikkeld. Maar het maken van een goede toetsmatrijs is niet eenvoudig. Het is een specialistisch werkje, vol valkuilen. Teelen kan je daarbij helpen. Jij levert de leerstof aan en wij ontwikkelen de toetsmatrijs, inclusief de vragen en toetsen. Of jij maakt de toetsmatrijs zelf en vraagt ons om te redigeren.

Waar nodig kunnen wij je ondersteunen met TestVision, ons digitaal toetssysteem. TestVision helpt je bij het maken van een goede toetsmatrijs. Toetsontwikkeling wordt daarmee eenvoudiger en doeltreffender.

Geïnteresseerd of heb je een vraag? Neem gerust contact op. Onze officemanager Cherry-May helpt je snel op weg naar een antwoord.

Cherry-May Versteeg
Officemanager