Wat doet een toetsdeskundige?
Een toetsdeskundige adviseert over alles wat met toetsen te maken heeft (toetsbeleid, toetsprogramma, toetsorganisatie) en begeleidt toetsconstructeurs bij het opstellen van toetsen. De functie kan zowel worden uitgevoerd in publiek of privaat onderwijs als in het bedrijfsleven, zowel centraal als decentraal in de organisatie en zowel intern als extern.
Zes belangrijke vaardigheden
Een toetsdeskundige heeft zes belangrijke vaardigheden nodig:
- Toetsbeleid (samen met anderen) kunnen opstellen en implementeren.
- Toetsprogramma (samen met anderen) kunnen opstellen en implementeren.
- Constructeurs van toetsen begeleiden en feedback geven.
- Schriftelijk en mondeling communiceren.
- Reflecteren op en verbeteren van de eigen werkwijze.
- Constructief samenwerken.
Toetsdeskundigen hebben een veelomvattende taak. U kunt nooit op alle vlakken even deskundig zijn. Als toetsdeskundige mag u daarom uw eigen accenten leggen. Een uitgebreide beschrijving van alle rollen in een examenorganisatie vindt u in de functieprofielen van de NVE.
Hoe word ik een goede toetsdeskundige?
Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen tot toetsdeskundige. U kunt tegenwoordig zelfs een masteropleiding volgen waarin u twee jaar lang 20 uur per week ermee bezig bent. U leert echter het meest van uw eigen praktijk en de uitwisseling van ervaringen met anderen. Door uw eigen toetspraktijk kritisch af te zetten tegen gewenste, maar ook haalbare toetskwaliteit, leert u wat er nog te verbeteren valt.
Er zijn nog geen reacties geplaatst
Reactie plaatsen?
Wilt u iets kwijt na het lezen van deze blog? Laat hieronder een reactie achter.