Kennisbank

Opgeleid én gecertificeerd toetsdeskundige

Door Willemien Uil, onderwijskundige en toetsdeskundige

Zelf ben ik al jaren expert op het gebied van toetsen en examineren. Toch vond ik het goed om het officieel te maken. Én eens in de huid van mijn cursisten te kruipen. Daarom heb ik een portfolio opgebouwd en me laten beoordelen en certificeren als toetsdeskundige. Wel zo eerlijk om zelf ook geregistreerd te zijn in het NVE-register.

Wat doet een toetsdeskundige?

Een toetsdeskundige adviseert over alles wat met toetsen te maken heeft (toetsbeleid, toetsprogramma, toetsorganisatie) en begeleidt toetsconstructeurs bij het opstellen van toetsen. De functie kan zowel worden uitgevoerd in publiek of privaat onderwijs als in het bedrijfsleven, zowel centraal als decentraal in de organisatie en zowel intern als extern.

Zes belangrijke vaardigheden

Een toetsdeskundige heeft zes belangrijke vaardigheden nodig:

  1. Toetsbeleid (samen met anderen) opstellen en implementeren.
  2. Toetsprogramma (samen met anderen) opstellen en implementeren.
  3. Constructeurs van toetsen begeleiden en feedback geven.
  4. Schriftelijk en mondeling communiceren.
  5. Reflecteren op en verbeteren van de eigen werkwijze.
  6. Constructief samenwerken.

Toetsdeskundigen hebben een veelomvattende taak. Je kunt nooit op alle vlakken even deskundig zijn. Als toetsdeskundige mag je daarom je eigen accenten leggen. Een uitgebreide beschrijving van alle rollen in een examenorganisatie staat in de functieprofielen van de NVE.

Hoe word ik een goede toetsdeskundige?

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen tot toetsdeskundige. Je kunt tegenwoordig zelfs een masteropleiding volgen waarin je twee jaar lang 20 uur per week ermee bezig bent. Je leert echter het meest van je eigen praktijk en de uitwisseling van ervaringen met anderen. Door jouw eigen toetspraktijk kritisch af te zetten tegen gewenste, maar ook haalbare toetskwaliteit, leer je wat er nog te verbeteren valt.

Ga naar de inhoud