Training

Toetsconstructie

Goede toetsen maken is een vak apart. Je moet niet alleen bepalen wat je gaat vragen, maar ook hoe je dat gaat vragen. Het moet voor de kandidaat duidelijk zijn wat je wilt weten, zonder dat je het juiste antwoord weggeeft. En als je het antwoord van de kandidaat hebt, moet dat nog op een objectieve manier worden beoordeeld. In deze training leer je de ins en outs van toetsconstructie.

Cursist van de Hogeschool van Amsterdam

“Heldere uitleg, aansluitend bij de praktijk met een prettig naslagwerk.”

Toetsconstructie is een workshopachtige en actieve training. De theorie is verweven met opdrachten die zijn toegespitst op jouw eigen praktijksituaties. We vragen je om vooraf voorbeelden van toetsvragen met antwoorden aan te leveren. Bij voorkeur voorbeelden die verschillende ontwikkelaars hebben gemaakt. Ook toetsmatrijzen, toetstermen en leerdoelen zijn welkom.

Na de eerste dag krijg je een huiswerkopdracht die op de tweede dag wordt besproken en waarbij de trainer individuele feedback geeft.

Inhoud training

  • formuleren van concrete leerdoelen/toetstermen;
  • indelen van leerdoelen/toetstermen op basis van een taxonomie;
  • werken met een toetsmatrijs;
  • construeren van gesloten en open toetsvragen en/of opdrachten;
  • bespreken van de huiswerkopdracht;
  • samenstellen van toetsen;
  • interpreteren van een toets- en itemanalyse;
  • inzetten van een digitaal toetssysteem.

De exacte inhoud wordt in overleg met jou vastgesteld.

Vereiste voorkennis

Toetsconstructie is een training op hbo/academisch niveau, waarbij een goede schrijfvaardigheid is vereist. Ervaring met het ontwikkelen van leermiddelen, leerdoelen, kwalificatiestructuren en competentieprofielen is gewenst.

vraag informatie aan

Certificering

Bij deze training is ook certificering en opname in het landelijke NVE-register mogelijk. Lees hierover meer op onze certificeringspagina!

Voor wie
Opleiders, docenten, leden van toetscommissies en examencommissies, examinatoren, vraagconstructeurs en examenconstructeurs

Waar
Bij jou op locatie

Deelnemers
Maximaal 10

Duur
2 dagen

Meer informatie en aanmelden
Wil je meer informatie over deze training? Neem dan gerust contact op.

Heb je geen groep om een incompany traject mee te gaan volgen? Bekijk dan ons aanbod voor open inschrijving of neem contact met ons op.