Iedereen heeft er wel eens één gezien: een meerkeuzevraag waarbij je direct glimlachend een van de antwoorden kunt wegstrepen, omdat die zeker niet correct is. Zelfs als je helemaal geen verstand hebt van de stof, zul je dát alternatief nooit kiezen. Maar hoe ontstaat zo’n vraag eigenlijk? En hoe kun je dat als ontwikkelaar voorkomen?
Een praktijkvoorbeeld
Welke invloed heeft een belastingverlaging op het brutosalaris?
a. het brutosalaris wordt lager
b. het brutosalaris wordt hoger
c. het brutosalaris blijft gelijk
d. iets anders
Dit lijkt misschien een extreem voorbeeld, maar in de praktijk komen dit soort constructies regelmatig voor. In dit geval had de ontwikkelaar van de toets als randvoorwaarde dat elke vraag vier alternatieven moest hebben. Hij had dus letterlijk ‘iets anders’ nodig voor het vierde alternatief, maar kon dat (terecht) niet bedenken. Vaak staat er in zo’n geval ook: ‘Geen van bovenstaande’.
Gokkans
Vier alternatieven bij een meerkeuzevraag is nog heel vaak de standaard. Waarom eigenlijk? Het meest gehoorde argument is dat de gokkans bij een vierkeuzevraag lager is dan bij een driekeuzevraag. Maar klopt dat wel? Bij dit argument ga je er namelijk van uit dat een kandidaat bij elke vraag ‘blind’ gokt, zonder eerst de antwoorden te bekijken. En dat is natuurlijk niet het geval. De meeste kandidaten strepen eerst de minst aantrekkelijke alternatieven weg en kiezen dan tussen de overgebleven opties.
Als we naar bovenstaand voorbeeld kijken, zal niemand kiezen voor alternatief D. Eigenlijk is de gokkans van deze vraag dus 33% en niet 25%. We kunnen dus niet zomaar aannemen dat elke vierkeuzevraag een lagere gokkans heeft dan een driekeuzevraag. De kwaliteit van de alternatieven heeft altijd invloed op die gokkans.
Variëren in aantal alternatieven
Ons advies is dan ook om niet te krampachtig vast te houden aan vier alternatieven per vraag. Het is geen enkel probleem om in één toets vragen te stellen met een verschillend aantal alternatieven. Kijk gewoon hoeveel afleiders (onjuiste alternatieven) je kunt bedenken die aantrekkelijk genoeg zijn voor kandidaten die de stof niet beheersen. Tegenover een vraag met drie of twee alternatieven, kun je een vraag zetten met vijf of zelfs zes alternatieven. Voor zo’n gevarieerde toets kun je eenvoudig zelf de gokkans berekenen.
Wil je hier meer over weten? neem dan contact met ons op!