Constructievoorschrift voor open vragen: Ov-7

Constructievoorschrift Ov-7: De vraag mag geen vertekend beeld (bias) door leeftijd, sekse, cultuur, geloof en dergelijke opleveren

Kwaliteitseis: Specifiek

De context of het voorbeeld moet zo algemeen mogelijk worden gekozen, zodat kandidaten bij het beantwoorden van de vraag geen voor- of nadeel ondervinden door hun leeftijd, sekse, cultuur, geloof en dergelijke.

Hoe het niet moet:
Situatiebeschrijving: Situatiebeschrijving over make-up, waarin het assortiment en de marketingstrategie van verschillende make-up merken uitgebreid worden beschreven.
Vraag: Welke verschillen zijn ontstaan uit verschillende marketingstrategieën van het assortiment van het merk Flashy en dat van het merk MyLooks? Noem er drie.

Deze vraag kan de vrouwelijke kandidaten bevoordelen, omdat zij waarschijnlijk beter bekend zijn met make-up assortimenten en mogelijk ook met deze merken en hun producten en imago’s. Het is daarom beter om voor een algemener product te kiezen, bijvoorbeeld fietsen
of tandenborstels.

Nieuwsgierig geworden naar de overige constructievoorschriften? Blijf ons dan volgen op Twitter of LinkedIn. Vanzelfsprekend kunt u ook gelijk het boek bestellen! Ga dan hier direct naar onze webshop.