Constructievoorschrift Opdrachten: Ik-1

Constructievoorschrift Ik-1 De instructie voor de kandidaat moet kort en bondig zin geformuleerd en mag geen overbodige informatie bevatten die de kandidaat in verwarring kan brengen

Kwaliteitseis Efficiënt

Deze instructie bestaat soms uit een grote hoeveelheid informatie. Ook komt het vaak voor dat de informatie is versnipperd, doordat deze verspreid over verschillende informatiebronnen zoals bijvoorbeeld de (studie)handleiding, het moduleboek en/of de digitale leeromgeving. U kunt alle informatie die niet relevant is voor de opdracht beter weglaten. Te veel informatie en vooral irrelevante informatie is onwenselijk, om het lezen, analyseren en selecteren van de informatie meestal niet specifiek is opgenomen in de toetstermen. Daarom moet u voorkomen dat deze taken een (groot) deel van de kostbare toetstijd in beslag nemen. Ook moet u voorkomen dat dyslectische kandidaten, trage lezers of kandidaten met Nederlands als tweede taal te veel worden benadeeld. Probeer de instructie daarom zo kort mogelijk te houden en maak er geen ‘zoekpuzzel’ van.

Nieuwsgierig geworden naar de overige constructievoorschriften? Blijf ons dan volgen op Twitter of LinkedIn. Vanzelfsprekend kunt u ook gelijk het boek bestellen! Ga dan hier direct naar onze webshop.